App, de duurzame stad

Windturbine en zonnepanelen wat is het verschil en wat de overeenkomst. Hoeveel energie leveren ze en hoeveel ruimte hebben ze nodig. En hoe ziet dit er uit op de schaal van Nederland…

Om hierbij een gevoel te ontwikkelen hebben we een app ontwikkeld die je op je laptop telefoon of tablet kunt gebruiken, deze kun je opstarten vie de barcode of via deze <LINK>

De plaatjes hieronder beschrijven hoe het werkt.

In de app zijn aannames gemaakt. Deze aannames en ook een link naar de website waarmee deze app is gemaakt zijn op deze pagina te vinden < LINK>

This image has an empty alt attribute; its file name is de-duurzame-stad-app.png

< Deze app kun je downloaden door de barcode in te scannen.>

wil je weten hoe je zo’n app maakt ? <KLIK>

Wat kun je met deze app?

Deze app rekent “de mate van duurzaamheid” van huishoudens uit, door CO2 te besparen, en te besparen op gas en het extra gebruik van elektriciteit uit te rekenen. Ook kun je kiezen hoe je de elektriciteit opwekt.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1.png
This image has an empty alt attribute; its file name is 2.png
This image has an empty alt attribute; its file name is 3.png

Met App tonen we aan dat het ongeveer uitrekenen niet zo ingewikkeld is. De aannames worden hieronder gegeven. Daar kun je over discussiëren. We kunnen natuurlijk ook getijde energie , golfenergie, aardwarmte, kernenergie en andere oplossingen kiezen of gewoon niets doen. Dit zijn persoonlijke, economische en sociaal maatschappelijke keuzes.

Helaas bovenstaand berekend energie gebruik is slechts 13% van het benodigde elektriciteitsgebruik. Als we ook transport en industrie willen verduurzamen vraagt dit nog ca. 3 x zoveel energie.

Ruimte gebruik voor heel nederland:

Om alle nederlands huishoudens alleen vanuit zonne energie elektriciteit te geven, moet je iets meer doen dan alleen maar zonne panelen te plaatsen. Immers ‘s nachts en in de winter is er weinig zon. Je moet dan ook energie opslaan. Eén mogelijkheid is dit over 1 dag met batterijen te doen en over het hele jaar met waterstof. Het is niet zo moeilijk om dit uit te rekenen. Onderstaand plaatje geeft aan welk oppervlak zonnepanelen je nodig hebt en met welk oppervlak van waterstof je rekening moet houten. Waterstof is hier in bollen van 10m dia en 100 bar druk opgeslagen.

Omdat het opslaan in waterstof een rendement van ca.50% heeft zijn er iets meer zonnepanelen nodig. Dit is ongeveer 2-4% van Nederland dit zien we beter als we even uitzomen.

Natuurlijk kunnen die panelen ook op andere plekken en op daken. Overigens kun je die elektriciteit ook prima met andere systemen opwekken. Hieronder een tabel waarin de verschillende energie systemen vergeleken worden op basis van afmeting, grond oppervlak en energie opbrengst. Veder is er natuurlijk sprake van de locatie en het meervoudig bodemgebruik. Zoals op daken of op zee. De laatste categorie is golf energie. Hierbij maak je gebruik van de golven in de Noordzee. Het systeem hiervoor wordt op dit moment ontwikkeld. De symphony wave-energie converter.

Zie vergelijkings tabel hieronder:

De laatste kolom laat zien welk oppervlak je nodig hebt om een gemiddeld huishouden van energie te voorzien. Je ziet dat zonne energie een veel grotere energie dicht heid heeft dan wind. Toch zijn windturbines in verhouding goedkoper.

Kosten per woning

Een gemiddeld woning vraagt ongeveer 10kWh per dag. Dat is ca. 2,4 euro Een groot deel van dat bedrag is belasting. 1,1 euro en transport ongeveer 30 eurocent. Het resterende is de energie prijs ca. 70 cent en winst (voor kosten) ca 30 cent voor het energie bedrijf. Als de energieprijs een mix van zon wind en water zou zijn, kun je met een mix van 40% zon, 40% wind, 10% golven en 10% andere zaken alle energie opwekken. dit kost ca, 5 cent/kWh meer of 50ct per woning. of 25 ct/ persoon /dag. Hiermee kunnen ons hele energie systeem verduurzamen.

Belasting

Het instrument van de overheid om dit te realiseren is een aanpassing van de energie belasting. Wat veel mensen niet weten is dat we de energiebelasting op elektriciteit ook weer terugkrijgen. Op gas is dit ander de overheid gaat gas steeds meer belasten. In twee jaar tijd, van 2019 naar 2021, zijn de energiebelastingen op gas gestegen van 41,8 cent naar 52,5 cent per kubieke met (m3). Dat is ruim 10 cent. Een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt volgens Milieu Centraal zo’n 2000 kubieke meter minder gas dan een niet geïsoleerde hoekwoning. Met 10 cent extra belasting levert goed isoleren in deze situatie € 200 extra besparing per jaar op, zo’n € 1600 in plaats van  € 1400 per jaar.

De toekomst en de transitie

De energie transitie wordt getrokken door regionale projectgroepen in de zogenaamde energie strategie. RES.

klik <hier> om een duidelijk document met de plannen van de RES in te zien

Tenslotte: Helaas bovenstaand energie gebruik is slechts een derde van het benodigde elektriciteitsgebruik. Als we ook transport en industrie willen verduurzamen vraagt dit nog ca. 3 x zoveel energie.

Advertisement
%d bloggers like this: