Project blok WTB (beginnend febr 2015).

Het ring meer bestaat uit meerdere (deel) systemen.

1) de energie buffer.

Door het meer leeg te pompen (dit kost energie) . Is een situatie ontstaan waarbij energie kan worden afgegeven door het meer vol te laten lopen via turbines.

Opdracht.

a)  reken uit hoeveel energie je kunt opslaan. Bouw hiervoor een spreadsheet. zodat de opbrengst bij meerder diameters en meerdere dieptes berekend worden. Geef de uitkomst weer in een grafiek.

b) kijk naar de pomp karakteristieken van meerder typen turbine en bepaal welk type waterturbine hier het meest geschikt voor is.

c) Bepaal aan de hand van de pompkarakteristiek een configuratie. En reken voor deze configuratie het rendement uit tijdens het vollopen en leegpompen van het meer.

d) Maak een ontwerp voor een configuratie van Turbines als tijdens het vullen van het meer een variërend vermogen geleverd moet worden tussen de 50 – 500MW.

e) Teken de pomp en vulinstalatie en beschrijf hoe deze gebouw moet worden.

2) De drijvende en draaiende zonne-panelen.

a) Ontwerp een constructie, die modulair is, zodat deze in een fabriek als serie product gebouwd kan worden. Deze moet het gewicht van de zonne-panelen kunnen dragen. De verschillende onderdelen moeten aan elkaar gekoppeld kunnen worden en cirkel radiaal?? stijf zijn. Zodat deze zich in het totaal als een vlot gedraagt.

b) Ontwerp een constructie en methodiek waardoor de zonne-panelen zich op de zon richten. Dit kan bijvoorbeeld door om een centrale as te roteren. Een andere manier is door stang verbindingen en scharnierpunten. In het ontwerp moet rekening gehouden worden dat het wateroppervlak 30 a 40 meter stijgt en daalt als energie in het water wordt gebufferd.

c) geef aan hoe kabels moeten lopen waar converters komen te staan en hoe onderhoud kan worden gepleegd.

c) Maak van het ontwerp op schaal een 3d print. (schaal 1 op 100)

 

 

 

 

 

 

Advertisement

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: